Bliv ven med Vermentino
Vermentino er også i fokus til Shopping Night, hvor butikkerne på Olbias hovedgader holder længere åbent om aftenen. Her finder du fx den perfekte kombination af blondeundertøj og hvidvin!

Bliv ven med Vermentino

 

På Sardinien er de stolte af Vermentino. Faktisk så stolte, at de hvert år i slutningen af oktober bruger en hel weekend på at fejre deres lokale hvidvin, som er den mest udbredte på øen.

Vi tog med for at smage forskellige varianter af den ”venlige” vin, som både er imødekommende, rar og nem at holde af.

Ja, det lyder næsten som en kontaktannonce for et ukompliceret forhold til en lys og venlig sjæl. Og faktisk vil de på Sardinien meget gerne udbrede kendskabet til deres ven, Vermentino.

Derfor havde det italienske handelskammer i Danmark inviteret tre danske indkøbere og en journalist (Carolina, i al beskedenhed) til øens årlige event, Benvenuto Vermentino, som på dansk betyder ”Velkommen Vermentino.”

Benvenuto Vermentino byder på intense smagninger i løbet af eventen
Benvenuto Vermentino byder på intense smagninger i løbet af eventen. Foto: PR

Vinfest i oktober
Det er i den lille kystby Olbia i den nordlige del af øen, at man hylder vinen i den næstsidste weekend i oktober. Her kan man i løbet af Benvenuto Vermentino-eventen smage på vinene flere steder i byen, både i professionelle rammer og i et mere afslappet set-up foran de lokale butikker, der i forbindelse med arrangementet holder endnu længere åbent om aftenen, og dermed bidrager til den virkelig gode stemning i byen.

 

Missionen er klar: Der må ikke mangle Vermentino i glassene!
Missionen er klar: Der må ikke mangle Vermentino i glassene! Foto: PR

Intense smagninger
Olbia er med sine cirka 60.000 indbyggere meget hyggelig og overskuelig, og i oktober kan man stadig nyde milde temperaturer og hænge ud på de mange udendørsbarer og restauranter til lyden af både livemusik og lounge-DJ, mens man udvikler et tættere forhold til Vermentino.

Og et nært forhold, ja det får man hurtigt. Under mit tre dages ophold deltog jeg både i de professionelle smagninger på i alt 44 vine og dykkede ned i den lokale gastronomi til frokost og aften, ledsaget af endnu flere varianter af vinen. Så det udviklede sig hurtigt fra et platonisk Vermentino-venskab til en meget intens relation, må jeg sige.

Vermentino fra Gallura er DOCG
Olbia er en del af Gallura-området, der dækker den nordligste del af Sardinien. Det er dette område, som har opnået Sardiniens eneste DOCG-klassifikation, nemlig den snævre klassifikation Vermentino di Gallura DOCG, som kræver, at mindst 95 procent af Vermentino-druerne kommer fra Gallura, resten skal være ikke-aromatiske lokale druer.

Den bredere klassifikation Vermentino di Sardegna DOC dækker hele øen, og altså ikke kun Gallura-området.

I løbet af Benvenuto Vermentino-weekenden er det nemt at få fingrene i vinene
I løbet af Benvenuto Vermentino-weekenden er det nemt at få fingrene i vinene. Foto: PR

Gule nuancer af smag og duft
De ord, som de lokale og meget dygtige sommelierer selv satte på vinene i løbet af smagningerne, og som man næppe kunne være uenig i, gik fra smagsnoter af fersken til blomsteragtig, salvie, rosmarin, artiskok, kamille, honningmelon, grapefrugt, mandel og ikke mindst den karakteristiske gule evighedsblomst, der vokser vildt overalt på øen.

Farven i glasset var oftest strågul, og der var generelt tale om meget rene og delikate vine, der måske kan sammenlignes med Sauvignon Blanc, men også deler visse smagsnuancer med f.eks. Albariño eller en Soave. Så hvis du er til smagfulde, men ikke fede hvidvine, så skulle du måske også blive venner med Vermentino.

God stemning i Olbia, hvor man stadig kan sidde ude og nyde et glas vin på en lun oktoberaften
God stemning i Olbia, hvor man stadig kan sidde ude og nyde et glas vin på en lun oktoberaften. Foto: PR

Druerne trives på Sardinien
Vermentino dyrkes også i andre steder i Italien som f.eks. Toscana og Ligurien, men druen er især udbredt på Sardinien, hvor den trives utrolig godt i terrænets mikroklima med den karakteristiske hårde klippejord, under påvirkning af øens mange skovarealer med korkegetræer og middelhavsklima med vind, sol og saltvand.

På Sardinien finder man 97 typer af druer, plantet på cirka 27.000 hektar. Hovedparten (cirka 34 procent) består af den blå drue Cannonau, og dernæst kommer den grønne drue Vermentino med sine omtrent 15 procent, som siden 1960’erne har fået en slags revival og har formået at forøge sin udbredelse væsentligt. Og med god grund.

Jeg vil i hvert fald gerne bekræfte det, som sarderne allerede ved: Vermentino er en vindende vin, som man hurtigt kan blive vild med!

Ponti & Sofia ApS

Korsgade 4, 1. sal

2200 København

(NB! Kontoradressen er ikke åben for besøgende)

CVR.nr DK42372862

Kontakt